Leeum Museum

Korea Go Full Screen

Combinatoral

The LEEUM museum is a precious black-grey steel structure that nestles into a great vertical cavity composed of stone gabions. The steel structure supports steel-clad volumes containing the museum's exhibit spaces. In between the volumes, a great wall of glass framed by geometrically-arranged mullions creates an orthogonal rhythm around immense panes of glass. Between the museum structure and the stone walls, twelve meters below street level, silver willow trees are planted. From the inside, the glass openings reveal a leafy world against a background of stone; this world frames the variously shaped exhibit halls that cantilever out from the structure amongst the trees. The space is fluid, rich in views up and down. The complementarity between the permanence of the steel structure and the temporary feel of the gabion walls creates internal tension.
Jean Nouvel

STATUS Construit.2002-2004
LOCATION Han Nam Dong, Seoul, Corée
CLIENT Fondation Samsung
ARCHITECTURAL TEAM Jean NOUVEL – Ateliers Jean Nouvel (Paris, FR)
LOCAL ARCHITECTS Samoo Architects and Engineers
PROJECT LEADERS
Studies:Jonathan THORNHILL
Construction: Damien FARAUT
ARCHITECTS Gianluca FERRARINI, Vincent LAPLANTE, Elizabeth KATHER, Frédéric BOILEVIN, Nobuo YOSHIDA,  Athina FARAUT
GRAPHIC DESIGN Natalie SACCU DE FRANCHI
3D IMAGES Mirco TARDIO, Jean ANGELINI
MODEL Jean-Louis COURTOIS
ENGINEERS Samoo Architects and Engineers
CONSULTANTS
Light: L’Observatoire International
Metal: Mark Quinlan
CONTRACT TYPE Commission. Full design mission
PROGRAM Museum of Modern Art
GROSS FLOOR AREA 7 020 m²